VARİS NEDİR?
Varis hastalığı, toplumun yaklaşık %20’sinde görülen bacakları tutan bir hastalıktır. Temelinde toplardamar yetmezliği yatmaktadır.
VARİS NEDEN OLUR VE KİMLER RİSK ALTINDADIR?
Varis, bacak toplardamarlarının yetmezliğinde oluşur. Toplardamarlarda bulunan kapakçıkların yetmezliği ve buna bağlı kanın kalbe gideceğine, geriye doğru kaçarak bacaktaki genişleyen (varisleşen) damarlarda toplanmasıdır.
-Kadınlar
-Uzun süreli ayakta kalanlar
-Uzun süre oturanlar
-Ailesinde varisi olanlar
-Doğum yapmış kadınlar
Risk altında olan kişilerdir ve varis oluşumunu engellemek veya yavaşlatmak için mutlaka önlem almaları gerekmektedir.
VARİS HANGİ ŞİKAYETLERE YOL AÇABİLİR?
1-Kozmetik olarak rahatsızlık verir
2-Huzursuz Bacak (Kramplarla giden özel bir rahatsızlıktır)
3-Ağrı: Bu ağrı ayakta kalmakla veya uzun süre oturmakla artar
4-Bacakta renk değişikliği (Varisiniz ilerliyor dikkat edin!!!)
5-Bacak yarası (Eyvah eyvah…Acilen birşey yapmalı)
6-Kanama, Morarma
7-Pıhtılaşma, Hayati Risk oluşturabilir
TEDAVİSİNDE
Yapılan Renkli Doppler Ultrason sonucuna göre değerlendirilip, küçük, orta ve büyük boy varislere farklı tedaviler uygulanmaktadır.
1– AMELİYATSIZ TEDAVİLER: Son 20 yıldır ameliyatsız tedavilerin uygulanması hızla artmış olup, günümüzde tüm varis türleri (kılcal, yeşil renkli veya büyük) ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Dünyada uygulanan en etkin tedavi budur.
2- İlaç tedavileri, varis çorabı, egzersiz, kilo vermek zaman zaman kullanılabilmektedir. Ancak bu tedaviler yalnızca varise bağlı şikayetleri azaltır, varisi ortadan kaldırmazlar.
Varis kremi, varisi tedavi etmez.
At kestanesi varisi tedavi etmez.
Varis çorabı varisi tedavi etmez.
Bitkisel olsun veya olmasın, hiçbir ilaç varisi tedavi etmez.
Yukarıda sayılan şeyler varise bağlı şikayetlerde hafifleme sağlayabilirler. Ancak varisi tedavi etmezler.
3-Ameliyat ile tedavi ise günümüzde çok nadiren uygulanmaktadır.
AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Ameliyatsız varis tedavisi, lokal anestezi altında yapılan, tamamen ağrısız veya küçük iğne ağrıları duyacağınız bir işlemdir. İşlem süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte 15 dakikadan – 1 saate kadar sürebilir. Bacağınızdaki varis yoğunluğuna bağlı olarak, bazen işlem için birden fazla seans gerekebilmektedir. Renkli doppler ultrason sonrasında gerekli bilgi verilip, uygun tedavi seçeneklerine sizinle birlikte karar verilecektir.
1-RadyoFrekans veya Lazer: Ultrason eşliğinde, hassas bir şekilde iğne deliği kadar ince yerlerden damar içerisine yerleştirilen ve damar duvarına ısı vererek varis damarını kapatan cihazlardır. En sık kullanılan yöntemlerdir.
2-Yapışkanla Varis tedavisi: Daha yeni bir tedavi yöntemidir. Avantajları olmakla birlikte, öncelikle daha maliyetlidir.
3-Köpük veya Sıvı tedavisi (Skleroterapi): Skleroterapi denilen tedavi, ince iğnelerle bazen ultrason da kullanılarak varis damarlarına girilip, özel bazı ilaçlarla bu damarların tedavi edilmesidir. Özellikle kılcal varislerin ve yeşil renkli varislerin tedavisinde oldukça etkilidir. Skleroterapi, tek başına veya diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir.
VARİS TEDAVİ SONRASI TEKRARLAR MI?
Renkli Doppler Ultrason ile saptanan büyük damar yetmezlikleri tedaviden sonra neredeyse hiç tekrarlamaz.
Dışarıdan gözle görülen kılcal ve yeşil renkli varisler ise tedavi edilen yerde tekrarlamaz ancak başka bir yerde, ileriki bir zamanda tekrar oluşabilir. Bu durumda da gerekirse tekrar işlem yapılabilir.
Ameliyatsız tedavi metotlarının gelişmesi sebebiyle günümüzde varisler daha az tekrar etmektedir.
VARİSİ KENDİ HALİNE BIRAKIRSAK, GEÇER Mİ?
Eğer işinizden ayrılıp veya emekli olup, bütün gün ayağınız hafif havada kalacak şekilde sırt üstü kanepede uzanabilecekseniz varisi tedavi etmeyebiliriz.
Ancak bunun dışındaki tüm durumlarda varis hastalığı gittikçe ilerler, kötüleşir. Mutlaka tedavi olmanız gerekir. Bu bekleme süresinde de varis hastalığı ilerleyeceği için tedavisi güçleşmektedir.
VARİS HASTALIĞININ TANI ve TEDAVİSİNDEKİ EN ÖNEMLİ AŞAMA NEDİR?
Tecrübeli ellerde yapılacak Renkli Ultrason (Doppler Ultrasonografi ) tetkiki, varis hastalığının tedavisinde en önemli aşamadır.
Bu tetkik sizin tedavinizin uygun şekilde yapılıp yapılmayacağını, doktor doktor gezip gezmeyeceğinizi, ağrılarınızın geçip geçmeyeceğini belirleyen en önemli unsurdur. Titizlikle, düzgünce, vakit ayrılarak ve en önemlisi tecrübeli ellerde yapılmalıdır.
TEDAVİ SONRASINDA SİZİ NELER BEKLİYOR?
İşlem sonrasında, varis çorabınızı giydirip, sizi ayağa kaldırıyoruz. Biraz yürütüp, ardından evinize veya işinize uğurluyoruz.
İşlem sonrasında işinize, normal hayatınıza dönmenizde çoğu zaman bir sakınca yoktur.
Sonrasındaki gerekli kontroller ile ilgili sizleri bilgilendiriyor ve hep birlikte bu hastalıktan kurtulmanızı kutluyoruz.
Zümrüt Kuttan Çakırlı 11 Mar 2022
Anüsümde kanama şikayetiyle bir panik içinde Gülden hanımla tanıştık, Hemeroid tehşisi koydu ve rahat bir iyileşme süreci geçirdim.Beni asıl etkileyen Gülden hanımın sakinliği ve empatisi ile tüm bu süreci endişe duymadan geçirmem oldu.Ayrıca güler yüzlü ekibine de çok teşekkür ederim.
Op. Dr. Gülden Ballı 20 Nis 2022
Tedavi sürecine uyumunuz ve güzel yorumunuz için asıl biz teşekkür ederiz 🥰
Levent Güçlü 18 Haz 2022
Merhaba hocam benim bacaklarda varis ve sol ayagimda venöz yetmezlik var ben tedavi olmak ve kurtulmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim 05356434582
Op. Dr. Gülden Ballı 19 Haz 2022
Merhaba Levent bey, bunun için muayene ve detaylı doppler US yapmamız lazım. Bunların sonuçlarına göre de, size yapacağımız tedaviyi, beklediğimiz sonuçları anlatacağız ve süreci birlikte götüreceğiz. Tüm tedavilerimiz ameliyatsız olarak yapılmaktadır. +90 (543) 432 83 86 numaralı hattan asistanım, bize verdiğiniz numaradan size geri dönüş sağlayacak. Geçmiş olsun.
HAMZA TOPRAK 22 Ağu 2022
YA BENİM BAÇAĞIMDA SAĞ TARAFTA VENÜZ YETMEZLİK TEŞHİSİ KOYDULAR BENİM SORUM BU SAĞ TARAFTA OLAN VENÜZ YETMEZLİK TEŞHİSİ HER İKİ BACAKTA YANMA YAPARMI BİR DE BU UYGULANAN KÖPÜK YÖNTEMİ BU YANMAYI KESİN GİDERİR Mİ bu yanma başka bir nedeni olur mu ssk ile anlaşmanız var mı
Op. Dr. Gülden Ballı 30 Ağu 2022
Merhaba Hamza bey, venöz yetmezlik teşhisinizi doğrulamak için mutlaka Doppler US tarafımızdan yapılmalıdır(İlk muayenemiz ücretsiz olup, Doppler US’de yapılmaktadır). Tedavi için kullanılacak araçlar (lazer, radyofrekans veya köpük) detaylı bir şekilde size anlatılacaktır. Yardımcı olmamızı istediğiniz durumlarda bize +90 (543) 432 83 86 Numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Mehmet koç yiğit 23 Kas 2022
Bn Karaman dn aryom siz nerdesiniz sizi tercih etmek istiyorum d mm SGK ile anlaşmanz varmı
Op. Dr. Gülden Ballı 11 Oca 2023
Merhaba. Kliniğimiz İzmir Alsancaktadır. SGK anlaşmamız yoktur.