Hemoroidler, kalın barsağın çıkışa yakın kısmındaki normal damarsal yapılardan oluşan yastıkçıklardır. Her insanda var olan bu yapıların genişlemesi ve bulgu vermesine hemoroidal hastalık (Basur) denir. Normalde hemoroidal damarlarda biriken kan, anüsü (makatı) tam kapatarak, kişi istemli olarak anüsü kontrol eden kaslarını kasmadığı halde dahi, dışkılama kontrolünü sağlar.

Neden Hemoroidal Hastalık Olur?

Kabızlık, çok ıkınma, posasız beslenme, sıvı tüketiminin az olması, uzun süre ayakta kalma, ağır yük kaldırma, ailevi yatkınlık hemoroidal hastalık için hazırlayıcı sebeplerdir.

Sınıflaması

Dış ve iç hemoroidler olmak üzere 2 tiptir.
Dış hemoroidler makat dış kısmında sıklıkla morumsu renk değişikliği olan şişmiş damar yumakları şeklinde görülür.
Dış hemoroidler evrelenmezken, iç hemorodiler 4 evrede incelenmektedir.
1. evre dışarıya doğru sarkan meme olmaksızın kanama yakınmasına neden olan hemoroidlerdir.
2. evre, dışkılama sırasında dışarıya sarkan ve sonra kendiliğinden içeri giren hemoroidi tanımlar.
3. evre, ıkınma ile dışarıya sarkan meme, ancak hasta tarafından içeri itilebilmektedir.
4. evrede ise hemoroidler hep dışarıdadır, içeri girmezler.

Hemoroid Hastalığının (Basur) Bulguları Nelerdir?

Genellikle ilk bulgu kanamadır. Dışkılama sonrası ele gelen şişlik olması, ıslaklık ve akıntı hissi, ağrı, kaşıntı en sık karşılaşılan şikayetlerdir.

Tanısı Nasıl Konur?

Detaylı hasta değerlendirmesi ve elle yapılan muayene tanı için yeterlidir. Eğer şikayetler ile örtüşmeyen muayene bulgusu varsa altta yatan olası barsak hastalıkları açısından rektoskopi, kolonoskopi gibi kalın barsak inceleme tetkikleri yapılmalıdır.

Hemoroid Hastalığının (Basur) Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Hastaların çoğunda beslenme, dışkılama alışkanlıklarında düzenleme, uygun lif takviyesi, ağızdan alınan ilaçlar ve bölgesel krem-fitil tedavilerinin kombinasyonu ile tedavi mümkünür.

Tedavinin yetersiz olduğu durumlarda ameliyatsız yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin de uygun olmadığı hastalarda [fusion_popover title=”Cerrahi (Hemoroidektomi) cerrahi tedaviler önerilmektedir.

Benign anorektal hastalıkların (Makat hastalıları) tedavilerini Genel Cerrahi Uzmanları yapar. Bu konu ile özel olarak ilgilenen Genel Cerrahlar ise proktolog veya  kolorektal cerrah olarak adlandırılır.

Op.Dr.Gülden Ballı kadın hastaların makat hastalıklarında (kadın basur, makat çatlağı, perianal fistül)  yaşadıkları  zorlukları görmüş ve 15 yıldır özellikle bu konuda  çalışmalar yapmıştır. Bayan doktor olarak, kadın makat çatlağı hastalığında mahremiyetinize özen göstererek tedavi uygulamaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ameliyatsız Hemoroid (Basur) Tedavisi

Kıl Dönmesi(Pilonidal Sinüs)

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

Perianal Fistül

Perianal Apse 

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

“Hemoroidal Hastalık (Basur)” için yapılan toplam 2 Yorum;

A-S avatarı

A-S 07 Tem 2021

merhabalar Gülden Hanım
Benim makat dış çevresinde et süymesi oluştu mercimek tanesi büyüklüğünde oturma durumumda acı hissediyorum.
tedavi için acaba sizlere mi gelsem yoksa başka bir bölüm mü bakıyor kime gideceğimi bilemiyorum. özel muayene durumunuz varmı eğer var ise sizlerden bilgi alabilirmiyim
benim telefon no **************** olup, wassap yada mesaj olarak sizlerden bilgi alabilirmiyim
Ben erkek olarak sizler muayene ediyormusunuz.

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 07 Tem 2021

Merhaba, anlattığınız şikayetler ile ilgili olarak sizlere erişim sağlayacağız. Siz de 0 (546) 4328384 numaralı telefondan asistanıma ulaşıp bilgi alabilir, randevu oluşturabilirsiniz. Görüşmek üzere…

Yanıtla

Yorum yapın