Meme Kanseri

meme kanseri 1

Rakamlarla Meme Kanseri

Meme kanseri, süt bezleri ve kanalları oluşturan hücrelerde, çok çeşitli hazırlayıcı faktörler ile başlayan kontrolsüz çoğalmış ve vücuda yayılma potansiyeli taşıyan tümöral hücre topluluğudur. Meme kanseri kadınlarda en sık kanser tipidir ve ülkemizde kadın kanser ölümlerinin en sık sebebidir. Her 8 kadından 1’inde hayatının bir döneminde meme kanseri gelişeceği düşünülmektedir. Ülkemizde meme kanseri sıklığı 100.000’de 35’dir. 40-55 yaş arasında kanserden ölümlerin 1. sıradaki nedenidir. Erken evrede yakalanırsa tedavi şansı yüksektir.

Erken Tanı İçin Neler Yapabiliriz?

Meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve kalieli yaşam elde etmenin en etkin yolu erken tanı ve tedavidir.
20-39 yaş aralığında aylık kendi kendine meme muayenesi ve yılda 1 kez uzman doktor muayenesi ve gerekli görülmesi halinde görüntüleme tetkikleri yapılması uygundur.
40 yaşın üstündeki hastalarda aylık kendi kendine meme muayenesi, yılda 1 kez uzman doktor muayenesi, yılda 1 kez mamografi çekilmesi; gereği halinde ek tetkiklerin yapılması uygundur.
Kendi kendine meme muyenesi adet gören kadınlarda adet başlangıcınden sonraki 5-7 gün, adet görmeyen kadınlarda her ayın belli günü yapılmalıdır.

Meme Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Yaş, kadın cinsiyet, genetik faktörler(%5-10), beyaz ırk, yoğun meme dokusu, diğer kanser öyküsü(rahim, yumurtalık gibi) , memede kanser öncülü lezyonlar, erken adet görme başlangıcı, geç menopoz, doğum yapmamış olmak, 30 yaş sonrası ilk doğumunu yapmış olmak, doğum kontrol ilaçları, hormon tedavileri, obezite, alkol-sigara kullanmak, egzersiz yapmamak, beslenme alışkanlıkları(fazla yağlı yemek…vs) risk faktörlerinin başlıcalarıdır.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Memede veya koltukaltında ele gelen kitle
Memebaşı akıntısı
Memebaşında içe doğru çekilme, şekil bozukluğu, meme başı derisinde yara, pullanma
Meme cildinde yara
Meme cildinde kızarıklık, ödem
Memede tek taraflı büyüme, şekil bozukluğu

Görüntüleme

Meme kanserinin erken teşhisi için kendi kendine muayene ve klinik muayenenin yanı sıra, görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Mamografi en temel yöntemdir. Mamografide verilen radyasyon dozu çok düşüktür ve sağladığı yarar ,zarara oranla daha fazladır.

Meme ultrasonografisi, genç kadınlarda ilk inceleme yöntemi olarak ya da mamografiye ek olarak kullanılır.

Meme MR’ı, daha ileri görüntüleme amacıyla kullanılır.

Biyopsi

Memede şüpheli bulgular saptandığı zaman tanı koymak için iğne biyopsisi yapmak ya da ameliyatla o bölgeyi çıkarmak gerekir.

İğne Biyopsileri

İğne biyopsisi radyoloji kliniğinde, görüntüleme yöntemleri rehberliğinde yapılması uygundur. İğne biyopsileri, ultrasonografi, mamografi ya da MR rehberliğinde uygulanabilir. İşlem sonrası patolojik bulgular, iyi huylu, şüpheli (atipik) ya da kötü huylu olarak rapor edilir.
İğne biyopsileri şüpheli alanın özelliklerine ve görünürlüğüne göre İnce İğne Aspirasyon biyopsisi, kesici iğne biyopsisi, vakum biyopsisi ve MR rehberliğinde biyopsi şeklinde yapılabilir.

İşaretleme

Görüntüleme yöntemleriyle saptanan, klinik muayenede elle bulunamayan şüpheli alanların ameliyatla çıkarılması gündeme geldiğinde, alanın ameliyatta bulunabilmesi için öncesinde işaretleme yapmak gerekir. İşaretleme işlemi, tel ya da radyoaktif madde ile yapılmaktadır.

Meme Kanserinde Evreleme

Tedavi şemasının belirlenmesi ve tedavi şansının öngörülebilmesi, hastalığın evrelemesinin yapılması ile mümkündür.
Evre 0 (karsinoma in situ):
Kanser hücreleri memede sınırlı ve yayılma potansiyeli yoktur.
Evre I:
Kanser hücreleri yayılma potansiyeli kazanmış, ancak memede sınırlıdır
Evre IIA:
Boyutu artmış ve/veya lenf bezlerine sıçramıştır.
Evre III:
Çevresel lenf bezlerine veya bulunduğu bölgedeki yapılara yayılmıştır.
Evre IV:
Kanser, vücuttaki uzak organlara (kemik, karaciğer, akciğer, beyin) sıçramıştır.

Meme Kanserinde Cerrahi Tedavi

Kanser tipinin evreleme ve cerrahi strateji üzerinde etkisi yoktur. Cerrahi olarak, tüm meme kanserleri tipine ve alt tipine bakılmaksızın aynı prensiple tedavi edilir. Erken evre meme kanserinde aksi bir durum olmadıkça cerrahi, ilk seçenek tedavidir. Güncel cerrahi tedavide etkilenen organın bir kısmı veya tamamı çıkarılarak koltukaltı lenf nodu örneklemesi yapılır. Böylece evreleme yapılmaktadır.

Meme Koruyucu Cerrahi

Erken evre meme tümöründe tümöral dokunun etrafındaki yeterli genişlikteki tümörsüz meme dokusu ile birlikte çıkartılması işlemidir.

Mastektomi

günümüzde meme koruyucu cerrahinin uygun olmadığı, memede çok odakta hastalığı olan vakalarda tercih edilmektedir. genetik risk taşıyan hastalarda koruyucu amaçlı yapılabildiği gibi, seçilmiş hastalarda deri koruyucu, meme başı koruyucu mastektomi şeklinde yapılarak eş zamanlı implant ameliyatı da gerçekleştirilmektedir.

Koltuk Altı Girişimleri

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi

Meme kanser hücreleri en sık olarak koltuk altı lenf nodlarına yayılmaktadır. Özel boya ya da nükleer madde verilerek meme tümörünün ilk ulaştığı lenf nodları çıkarılır. Eğer bu nodlarda hastalık yoksa koltuk altına ek girişim yapılmaz, eğer hastalık varsa koltukaltı lenf bezlerinin büyük bölümü çıkarılır.

Aksiller Diseksiyon

Hastanın koltuk altı lenf bezlerinde hastalık olması halinde koltukaltı lenf bezlerinin büyük bölümünün çıkarılması işlemidir.

Onkoplastik Meme Cerrahisi

Günümüzde tüm meme kanser ameliyatları sonrası eş zamanlı ya da geç rekonstrüksiyon yapılmaktadır. Bunun için hastanın ya kendi meme dokusu yeniden şekillendirilerek kullanılmakta, ya kendi kas ve deri planları meme yuvarlağı oluşturacak şekilde kullanılmakta ya da protez materyaller kullanılmaktadır. Aynı zamanda karşı taraf meme ile simetriYİ sağlayıcı girişimler planlanmaktadır.

“Meme Kanseri” için yapılan toplam 43 Yorum;

çilem akgün avatarı

çilem akgün 20 Kas 2020

peki kanser hücreleri kemik ilğine kadar gittiyse kemoterapiyle sonlanırmı sonuçları nedri

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 12 Ara 2020

4.Evre hastalıkta tedavi cevabı hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Tüm tetkiklerinizi değerlendirmeden fikir vermek mümkün değildir. Geçmiş olsun

Yanıtla
Arife BILGIC avatarı

Arife BILGIC 12 Ara 2020

Brads 4 demek kesinlikle kanser demek midir?

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 12 Ara 2020

BIRADS-4 lezyonlarda kanser riski normale göre yükselmiştir. Ancak her hasta kanser demek değildir. Bunun muayene, görüntüleme ve biyopsi ile doğrulanması gerekir. Geçmiş olsun

Yanıtla
duygu gller avatarı

duygu gller 31 May 2022

merhaba biradas 3 cikti fakat biopsi yaptirmam gerektini soledi doktorum bu asamada biopsi yapilmasi gerekiyormu

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 01 Haz 2022

Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun
Biyopsi kararı,
Risk faktörleriniz, muayene ve tetkiklerinizin tamamının detaylı değerlendirmesi ile verilecek bir karardır.
Lütfen hekiminizin önerilerine uyunuz.
Sağlıklı günler dileriz

Yanıtla
Burcu avatarı

Burcu 23 Eyl 2022

Göğüs başının altında büyüyen yumurta büyüklüğündeki kitle nedir?

Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 06 Eki 2022

Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun.
En kısa sürede bir genel cerrahi muayenesi olup, yaşınıza uygun tetkikleri yaptırmanızı öneririm.

duygu gller avatarı

duygu gller 05 Haz 2022

mevcuttur solmeme sag aksilleralanda buyugu 14 mm sol aksiller alanda 16.5 mm reaktif goeunumlu lenf adenomegaliler izlendi

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 24 Haz 2022

Önceki yorumlarda da belirttiğim gibi, tanı ve tedavi kararı detaylı değerlendirme gerektirir.
Bu nedenle hekiminizin önerilerine uyunuz.
Sağlıklı günler dileriz.

Yüksel Arslan avatarı

Yüksel Arslan 27 Ağu 2022

Bı-rads 0 ek tetkik gerekir denmiş. 10 gün sonrası bu durum için gecikme olbilir mi

Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 02 Eyl 2022

Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun
İleri tetkik gerekir
Ancak aciliyet durumunu değerlendirmek için mevcut durumun muayenesini ve yapılan tetkikleri görmek gerekir.

Zübeyde Onarın avatarı

Zübeyde Onarın 27 Ara 2020

Merhaba doktor hanım sol memede 4-5 günlük bir ağrı var sizce ne yapmalıyım pandemi de hastanelere gitmek çok riskli . Teşekkür ederim şimdiden.

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 08 Oca 2021

Merhaba Zübeyde Hanım, memede ağrı şikayeti kadınlarda sıkça olan bir rahatsızlıktır. Öncelikle endişe etmeyin. Çoğu zaman önemli bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak mutlaka meme konusunda deneyimli bir genel cerrahi doktorundan randevu alıp, kontrollerinizi yaptırın. Bizimle görüşmek isterseniz 0 (546) 4328384 numaralı telefondan asistanıma ulaşıp bir randevu oluşturabilirsiniz. Geçmiş olsun

Yanıtla
AYGÜL AYDEMİR avatarı

AYGÜL AYDEMİR 21 Oca 2021

MRB BENİM GÖGSÜMDE AĞRILAR VE ÇOK BÜYÜME OLDU BEL AGRIM VE GÖGÜS ARILARIM ÇOĞALDI 5MM ÇAPINDA BASİT KİSTLERİM ÇIKDI NASIL Bİ TEDAVİ OLABİLİR

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 21 Oca 2021

Merhaba Aygül Hanım, memede kist şikayeti kadınlarda sıkça olan bir rahatsızlıktır. Öncelikle endişe etmeyin. Neler yapılacağına yaşınız, risk faktörleriniz ve muayene sonrasında karar verilebilir. Ancak mutlaka meme konusunda deneyimli bir genel cerrahi doktorundan randevu alıp, kontrollerinizi yaptırın. Bizimle görüşmek isterseniz 0 (546) 4328384 numaralı telefondan asistanıma ulaşıp bir randevu oluşturabilirsiniz. Geçmiş olsun

Yanıtla
Fatih Karakaş avatarı

Fatih Karakaş 02 Kas 2021

Eşimin memesinde mastit teşhis edildi ne yapabiliriz

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 07 Kas 2021

Merhaba Fatih bey, öncelikle geçmiş olsun. Muayene ve gerekli tetkikler yapılmadan bir öneride bulunmak tahmin edersiniz ki uygun olmaz.İlk fırsatta genel cerrahi doktoru muayenesi ve tedavi-takibin ehil ellerde devam edilmesi uygundur. Eğer İzmir’ de iseniz kliniğimizde yardımcı olmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Randevu ve tüm detaylar için 0(546)4328384 numaralı telefondan asistanıma ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
ilknur albayrak avatarı

ilknur albayrak 06 May 2022

Merhaba gülden hanım benim sol mememde yaklaşık 6 aydır bi ağrı var ve sol koluma çok vuruyor bazen ağrılara dayanamıyorum napmaliyim

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 26 May 2022

Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun.
Mutlaka önce muayene olmalı, yaşınıza uygun olan ve hekiminizin önerdiği tetkikleri yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Yanıtla
Aylin gülüm avatarı

Aylin gülüm 20 Kas 2021

Merhaba iyi günler benim adım aylin benim mememde lenf bezeleri var ne yapma gerekir

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 20 Kas 2021

Merhaba Aylin hanım, memedeki lenf bezeleri genellikle iyi huyludur. Ancak bunun başka bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının değerlendirilmesi gerekir. Mutlaka bir genel cerrahi muayenesi ve mevcuttaki tetkiklerin tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Geçmiş olsun

Yanıtla
ezgi kocabıyık avatarı

ezgi kocabıyık 20 Kas 2021

merhaba doktor hanım annemin göğsünde kitle tespit edilidiğinde ilk olarak kalın iğne biyopsisi yapıld. sonuç temiz çıktı. doktorumuz hepsini alalım kafamız rahat olsun dedi. hepsini alıp gönderdiğinde sonuç kötü çıktı tümör denildi. biyopsi sonucunda sınırlara 1 mm uzaklıkta diyor. sizce tekrar ameliyat yapılması gerekir mi ya da ped taraması mamografi sonucunda mı ameliyat yapılacağına karar verilmeli. teşekkür ederim şimdiden

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 20 Kas 2021

Merhaba Ezgi hanım, öncelikle geçmiş olsun. Annenizin tümörü için şu an cerrahi müdahale sınır olarak yeterli. Ancak koltuk altı bezesi örneklemesi yapmak gerekir. Bunun öncesinde çekilen PET tetkiki bize yol gösterici olabilir ancak koltuk altı örneklemesi yapılması gerekliliğini dışlamaz. Dolayısıyla mutlaka genel cerrahınızla görüşmeniz gerekir. Eğer süreçte bir sıkıntı yaşarsanız yardımcı olmaktan onur duyarız.

Yanıtla
Kadir avatarı

Kadir 07 Ara 2021

cerb-B2 (+3)

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 09 Ara 2021

Merhaba. Belirttiğiniz değer meme kanserinde kullanılan immünhistokimyasal bir belirteçtir. Sorunuz ile ilgili yardımcı olabilmememiz adına detay bilgileri tarafımıza ulaştırmanızı rica ediyoruz. saygılarımızla.

Yanıtla
Arzu Ayaz avatarı

Arzu Ayaz 05 Oca 2022

Merhaba iyi akşamlar doktor hanım iki sene önce sol memeden operasyon geçirdim 2 cm lik dediğimiz yerden 14 cm fibroanedom çıkardılar ama 3 ay sonra tekrar çıktı 6 ayda sağ memede çıktı çıkana parclara üzüm bağı koplike denilldi yine memgrafi çekildim ama 4 şubata utrason verdiler memngrafileei atsam bakarmisiniz acaba koltuk altındaki damarlarim boylu boyunca sisi endiae ediyorum doktor hanım bana yardımcı olur musunuz teşekkür ederim

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 10 Oca 2022

Arzu hanım öncelikle geçmiş olsun. Fibroadenomlar iyi huylu meme kitlelerdir ama sizdeki mevcut tablo komplike Fibroadenomatozis veya Filloides hastalığını düşündürüyor. Sadece mammografi ile kanaat bildirmek doğru olmaz; mutlaka bir genel cerrahi muayenesi ve ultrason yapılması, gereğinde MRG ile değerlendirilmesi uygun olur. Mamografilerinizi info@guldenballi.com.tr adresine gönderebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 10 Oca 2022

Arzu hanım öncelikle geçmiş olsun. Fibroadenomlar iyi huylu meme kitlelerdir ama sizdeki mevcut tablo komplike Fibroadenomatozis veya Filloides hastalığını düşündürüyor. Sadece mamografi ile kanaat bildirmek doğru olmaz; mutlaka bir genel cerrahi muayenesi ve ultrason yapılması, gereğinde MRG ile değerlendirilmesi uygun olur. Mamografilerinizi info@guldenballi.com.tr adresine gönderebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
Hülya UYUMUŞ avatarı

Hülya UYUMUŞ 11 Ara 2021

Merhaba Hocam
Yaklaşık  19mm×11mm büyüklüğündeki kitle 

ER(%10) PR(%3) cerbB2(+3) ki67 (%15) p53(%1) AR(%50) E.cadherin (diffüz) panCK ile pozitif boyanma izlenmistir

P63 _CD10 _Kromogranin _ sinaptofizin_ CD56 ile boyama izlenmemistir

Tani :Intraduktal komponeti belirgin invaziv duktal karsinom

Hocam benim de raporumu inceleyebilir misiniz?

Teşekkür ederim 

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 11 Ara 2021

Merhaba öncelikle geçmiş olsun.
Hastalık hakkında yorum yapabilmek için tüm detayları bilmemiz gerekir. Onkolojik hastalıklarda sedece patoloji sonucuna bakılarak değerlendirme yapılması yanlış yorumlara sebebiyet verebilmektedir.
Lütfen tüm tetkiklerinizi(Mamografi, Ultrason, Biyopsi; yapıldı ise vücut tarama testleri) info@guldenballi.com.tr adresine gönderiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
Mustafa avatarı

Mustafa 22 Ara 2021

Sol meme saat 2 hizasında areolaya 5-6 cm mesafede 11×8×7 mm boyutlarında düzensiz konturlu hipoekoik solid lezyon mevcuttur demiş bize bunu açabilirsiniz hocam iyimi kötümü. Şimdiden teşekkürler

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 24 Ara 2021

Merhaba öncelikle geçmiş olsun.
Hastalık hakkında yorum yapabilmek için tüm detayları bilmemiz gerekir. Yaşınız, aile hikayeniz, bir uzman tarafından yapılan elle muayene sonucunuz ve diğer tüm tetkikler gibi. Burada tarif edilen kitleye ayrıntılı değerlendirme sonucunda biyopsi gerekebilir. Bu nedenle hızlıca meme kanseri konusunda uzman bir genel cerrahi hekimine görünmenizi tavsiye ederiz. Tanı ve tedavi sürecinize bizimle devam etmek isterseniz; randevu ve tüm detaylar için 0(546)4328384 numaralı telefondan asistanıma ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
Özge Kavaklı avatarı

Özge Kavaklı 25 Mar 2022

Brads5 demek kesin kanser denek midir

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 20 Nis 2022

Biyopsi sonucu olmadan, hiçbir hastaşık için kanser denemez.
Ancak BIRADS5 kitle sıklıkla kötü huylu bir hastalık tanısı alır.

Yanıtla
nimet alaçam avatarı

nimet alaçam 28 Haz 2022

Hocam merhaba,

51 yaşındayım. Memede akıntım var uzun zamandır. 1 yıl önce mamgrafi çekindim temiz ama en son kan gördüm 1-2 damla . sıvı alıp patolojiye gönderdiler ve sonuçta: her iki yayama preparatın inlenemesinde temiz bir zeminde tek tük skuamöz epitel hücresi izlenmiştir yayma zemininde meme başından akıntı sıvısını yansıtabilecek şekilde sekretuar bir meteryal veya histiyosit saptanmamıştır. Ne demek ne olur yorumlayın hocam, şimdiden teşekkürler

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 26 Ağu 2022

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Bu bulgular herhangi bir hastalık Tanısı koymak için yeterli değildir.
Eğer akıntınız devam ediyorsa mutlaka tekrar değerlendirmek, İleri tetkik etmek, belki biyopsi yapmak gerekebilir.
Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
Eda Gngr avatarı

Eda Gngr 10 Tem 2022

Merhaba, mememde uzun zamandır sertleşme var. Beraberinde vücutta ağrılar halsizlik de var sizce ne olabilir ya da hangi doktora danışmalıyım.

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 26 Ağu 2022

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Mutlaka meme hastalıkları konusunda deneyimli bir genel cerrahi uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
G.Karataş avatarı

G.Karataş 21 Tem 2022

Gülden hanım merhabalar, 41 yaşındayım takriben 8-10 yıldır her iki memede yaygın kistler tespit ediliyor, ilaç tedavisi uygulanmıyor, 6 ay arayla kontroller yapılıyor, mamografi dens meme yoğunluğu nedenli yetersiz kaldığı için renkli MR alınıyor, bazen fibroadenom, bazen solid lezyon vb. isimlendiriliyor, iğne biyopsisi düşünüldüğü zamanlar oldu ama bir sonraki 6.aya ertelenip vazgeçildi (araya pandemi girdi vs.). İki kez mastit oluştu, şiddetli ağrılar , ele gelen zaman zaman büyüyen bu kistler günlük yaşantımı olumsuz etkiliyor. En son geçen yıl Ağustos ayında alınan MR da T1 düşük – T2 Yüksek sekanslı lezyonlar tanılandı,ultrason takibi önerildi.Bir daha doktora gitmedim. Baba tarafında 2 halam meme kanseri biri vefat etti, diğer halam tek meme alındı, diğer meme pozitif çıktı kemoterapi alıyor. Genlerin anne tarafından alındığı söylendiği için, risk oluşturmaz dendi. Bende dikkate almadım. Yaklaşık 10 gün önce sol memede bastırıldığında ağrılı, çok sert ve 4-5 cm büyüklüğünde yeni bir kitle fark ettim. (Mens döneminden 5 gün önce çıktım). Trafik hastanesi aynı genel cerrahta takip edildim ama hastaneden randevu bulmak, ultrason + mamografi+MR işlemleri için günlerce beklemek ve radyasyon alıp tekrar 6 ay sonraya ötelenecek defa kez yaşadığım döngüye girmekten usandığım için doktora gitmek istemiyorum. Maddi olarak özele gücüm yetmeyeceği için , bekleyip kendiliğinde küçülmesini takip etmek istiyorum. Siz uzman bir hekim olarak farklı bir yönlendirme yapabilir misiniz? Daha önce bir hekim koruyucu meme ameliyatı yapılmasından söz etmişti, bu sizce gerekli mi? Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 26 Ağu 2022

Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Mevcut yeni bulgunun değerlendirme yapılmadan, bu şekilde takip edilmesi uygun değildir. Mutlaka tekrar değerlendirme ve bu alanda bir kitle tespit edilmesi halinde mutlaka biyopsi yapılması uygun olur. Memede takip ve kontrollerin bu şekilde yapılması, sizin güvenliğiniz içindir. Eğitim-Araştırma hastanelerinden(Yeşilyurt, Bozyaka, Tepecik) zannederim randevu bulabilirsiniz.
Öte yandan Koruyucu ameliyatlar gen pozitifliği olan hastalarda uygulanmaktadır.
Lütfen kontrolünüzü ihmal etmeyiniz
Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
Gökçen andaç avatarı

Gökçen andaç 16 Oca 2023

Hocam merhaba ablamda 10*3 kitle var koltuk altı lenflere de sıçramış 3 evrede olduğunu söyledi doktor patoloji istedi fakat bu sonuç devlet hastanesinde 1 ayda biz özelde hemen çıkıcak yer araştırıyoruz fakat 2 kez biyopsi yaptırıp daha sıkıntılı bir durum olurmu diye endişeliyiz yardımcı olurmusunuz lütfen

Yanıtla
Op. Dr. Gülden Ballı avatarı

Op. Dr. Gülden Ballı 16 Mar 2023

Öncelikle geçmiş olsun. .Tekrarlayan biyopsi hastalığın ilerlemesine neden olmaz. Ancak eğer tanı kesinleşti ise tedaviye bir an önce başlamak gerekir. En kısa sürede genel cerrahi hekimi ile görüşmeniz gerekiyor.

Yanıtla

Yorum yapın