MEYVELİ KEK
- 3 adet yumurta (orta boy)
- 1 su bardağı dut tozu (200 gr)
- 1 yemek kaşığı kakao (5-6 gr)
- 150 gr Hindistan cevizi yağı
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı badem unu (gerekirse 1-2 yemek kaşığı daha kıvamına göre ilave edilebilir)
- 1 paket kabartma tozu
- 4-5 adet küçük doğranmış kuru kayısı
- 10-12 adet vişne kurusu
- Üzeri için file badem
YAPILIŞI:
Yumurtayı 5 dakika orta hızda mikser ile çırpın.
Hindistan cevizi yağı ve sütü ekleyin.
Dut tozu, badem unu ve kabartma tozunu bir kapta karıştırıp sıvı karışıma ilave edip karıştırın, kuru meyveleri ilave edin. Üzerine file badem serpin.
Yağlı kağıt ile kapladığınız kalıba kek harcını yayın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak 30-35 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınız keki kesmeden önce soğumaya bırakın.
NOT: Glutensiz kekleri soğuk ortamda veya buz dolabında muhafaza ederek tüketin.
OTLU KEK
- 3 adet yumurta (orta boy)
- 200 ml zeytin yağı
- 240 gr yoğurt
- ½ çay kaşığı tuz
- 100 gr süzme peynir
- Ayıklanıp ince ince kıyılmış ege otları
- 140-150 arası KARABUĞDAY UNU
- 1 paket kabartma tozu
NOT: Ege otları temin edilemezse ıspanak, pazı yaprağı, rezenenin yeşil kısmı, taze soğanın yeşil kısmı ile yapılabilir.
NOT: Karabuğday unu yerine Bezelye Unu, Nohut Unu gibi glütensiz un seçenekleri kullanılabilir. Un miktarı göz kararı ile kek harcı çok akışkan olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.
YAPILIŞI:
Yumurtayı 5 dakika orta hızda mikser ile çırpın.
Zeytinyağı ve yoğurdu ekleyin.
Un, kabartma tozu ve tuzu ilave edin.
Ot karışımı ve ufalanmış peyniri ekleyip kek harcını karıştırın.
Yağlı kağıt kapladığınız kek kalıbına dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak 30-35 dakika pişirin.
Kek soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
OTLU ÇIRPILMIŞ YUMURTA
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet yumurta
- 4-5 dal ısırgan otunun yaprakları
- 1 çay kaşığı yoğurt
- Bir tutam tuz
- Değirmen karabiber
- 10 gr süzme peynir
YAPILIŞI:
Teflon tavaya zeytinyağını gezdirip yumurtayı kırın, sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın, biraz kıvam almaya başlayınca otları ilave edin.
Yumurtayı ocaktan alıp yoğurdu ekleyip karıştırın.
Tuz ve karabiber serpin.
Süzme peyniri yumurtanın üzerine ufalayın.
NOT: Bu tarifi maydanoz, dereotu veya mantar kullanarak da yapabilirisiniz.
KAĞITTA LİMONLU ENGİNARLI DİL BALIĞI
- 1 adet dil balığı
- 1 adet sakız enginar (ayıklanıp ikiye bölünmüş, limonlu su içinde 10 dakika haşlanmış )
- 1 adet dilimlenmiş limon
- ½ adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı
- Tuz
- Karabiber
YAPILIŞI:
Limonu halka şeklinde ince ince dilimleyip yağlı kağıt üzerine yerleştirin.
Balığın her iki tarafını da tuzlayıp, karabiber serpin, limon dilimlerinin üzerine yerleştirin.
Enginarları da balığın yanına alın.
Üzerine zeytinyağını ve limon suyunu gezdirin.
Yağlı kağıdı güzelce kapatarak önceden ısıtılmış 200 drece fırında 20 dakika pişirin.
ENGİNAR SALATASI
- 3 sakız enginar (ayıklanıp ikiye bölünmüş, limonlu su içinde 10 dakika haşlanmış)
- 3 adet yer elması
- 1 adet yeşil elma
- 2 yemek kaşığı karabuğday (kaynar su içinde 10 dakika bekletilmiş veya haşlanmış)
- ½ çay bardağı sızma zeytin yağı
- ½ adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- Değirmen karabiber
YAPILIŞI:
Yer elmalarının kabuklarını soyup halka şeklinde ince ince dilimleyin.
Yeşil elmayı güzelce yıkayıp kabuğunu soymadan küp küp doğrayın.
Tüm malzemeyi karıştırma kabına alın.
Sos için zeytinyağı, limon suyu, tuz ve kara biberi çırpın, salatanın üzerine gezdirin.