Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni Koronavirüs pandemisi, 2019 yılının son aylarında Çin’de Wuhan kentinde, solunum yolu enfeksiyonu ile ortaya çıkmıştır. Ocak 2020’de literatüre geçen, Koronavirüsün yeni bir türüdür. Bu salgın, insanlarda şiddetli akut solunum yetmezliği sendromuna yol açmaktadır. Diğer yandan obezite de günümüzde en çok karşılaşılan hastalıklardan ve dünyadaki sık ölüm sebeplerinden biridir. Obezite; diyabet, yüksek tansiyon ve çeşitli kalp damar rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Obezite, besinlerle alınan enerji miktarının metabolizma ve fiziksel aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığında ortaya çıkar. Bu yazımızda Covid-19 ve obezite ilişkisinden bahsedeceğiz.
Koronavirüsün sebep olduğu enfeksiyonlar açısından, obez hastalar yüksek risk grubunda yer almaktadır. Obezite ile birlikte akciğer fonksiyonları iyice azalır ve bağışıklık sistemi yavaşlar, nefes alıp verme normale göre oldukça zorlaşır. Koronovirüs akciğere yerleştiğinden, obez hastalarda klinik tablo, normal kilolu hastalara göre daha ağır seyreder. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre, entübe edilen hastaların %48’i aşırı kilolu ve obez bireylerden oluşmaktadır. Elde edilen veriler, vücut kitle indeksi yüksek olan hastalarda Koronavirüs ölümlerinin normal hastalara göre daha fazla olduğunu göstermektedir.

Covid-19’a yakalanan hastalarda en çok görülen eşzamanlı hastalıklar sırasıyla yüksek tansiyon (%34), diyabet %30), kalp damar hastalıkları (%27) ve obezitedir (%25). Obezite, metabolizma ve bağışıklık sistemini oldukça etkileyen bir enflamasyon reaksiyonudur, ki bu enflamasyonun Koronavirüs kaynaklı ölümlerde yüksek bir etken olduğu kanıtlanmıştır.
Covid-19 ve obezite ilişkisine ve uzun dönemdeki etkilerine dair araştırmalar hâlâ devam etmektedir. Koronavirüsün neden olduğu solunum yolu enfeksiyonları, obez hastalarda damar geçirgenliğini artırır ve solunum yolu hücrelerinin aktivitesini azaltır. Yüksek vücut kitle indeksine sahip olan hastalar, toplum içinde daha dikkatli olmalı, maske takmayı, sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uymayı ihmal etmemelidir. Yaşam kalitesini artıracak bir beslenme düzeni uygulamalı ve günlük fiziksel aktivitelere ağırlık vermelidir. Aşırı kilolu ve obez bireylerde öncelik obezite ve obeziteye bağlı diyabet, yüksek tansiyon, solunum yolu ve kalp damar rahatsızlıkları gibi hastalıkları tedavi etmek olmalıdır. Obezite ve obezite kaynaklı hastalıklarınızın tedavisi için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

WhatsApp Image 2021 11 29 at 15.18.34

Leave A Comment