Göbek Fıtığı Nedir?
Göbek fıtığı (umblikal herni) göbek deliği veya çevresinden karın içi organların dışarıya doğru bombeleşmesidir. Göbek deliğinde olabileceği gibi göbek deliği çevresinde de oluşabilir. 2. en sık fıtık türüdür. Kadınlarda daha sık görülür.
Göbek Fıtığı Bulguları Nelerdir?
Göbek çukurunda düzleşme ve dışarı doğru bombeleşme, cilt altında şişlik, bölgede ağrı, özellikle yemekten sonra gelişen kramp şeklinde karın ağrısı, kabızlık gibi şikayetlere sebep olabilir. Göbek derisinde incelme, göbekte renk değişikliği, deride açılan yaralar, ilerlemiş fıtık bulgularıdır.
Göbek Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?
Detaylı anamnez ve fizik muayene, tanıda yeterlidir. Muayanede şüpheli bulgular olması halinde, eşlik eden safra kesesi taşı açısından değerlendirme gerektiğinde, kapalı ameliyat sırasında kullanılacak yama büyüklüğünün tespiti için ultrasonografi veya gerekli hallerde tomografi çekilebilmektedir.
Göbek Fıtığı Tedavisi Nedir?
Tüm fıtıklar gibi göbek fıtığının da tedavisi ameliyatla mümkündür. Fıtığın tedavisi açık ya da kapalı olsun amaç; doku kaybı olan yeri onarmak ve buraya sentetik bir yama materyali ile kuvvetlendirmektir.
Göbek Fıtığı Tedavi Edilmezse Riski Nedir?
Karın duvarından bombeleşen organ sıklıkla barsaklar olduğundan, fıtığın içinde kalan bu barsak bölgesinin fıtık kesesi içerisinde sıkışması halinde dolaşımı bozulmakta, ameliyat acil hal almakta ve ameliyat esnasında dolaşımı bozulup gangrene gitmiş bu barsak kısmının çıkarılması gerekebilmektedir.
Laparoskopik (Kapalı) Göbek Fıtığı Ameliyatı
Göbek fıtığı ameliyatları açık onarım ile yapılabilse de, günümüz modern tıp ve teknolojileri ile hemen hemen her fıtık hastası kapalı onarım ile ameliyat edilebilmektedir. Karın duvarına yerleştirilen 0,5-1 cm boyutlarındaki özel cihazlar ile kamera eşliğinde yapılan ameliyatlardır. Ameliyat karın içerisinde fıtık kaynaklı yapışıklıkların açılması ile başlar. karın kas tabakasındaki açıklık net olarak ortaya konduktan sonra, kenarlar yaklaştırma dikişleri ile kapatılır. Bu alana uygun boyuttaki özellikli yama materyali karın duvarına yerleştirilerek; yine bu ameliyat için özel tasarlanmış zımba materyalleri ile yama, karın duvarına tutturulur. Ameliyat sonrası hasta kısa sürede derlenir, günlük hayatına devam edebilir. Herhangi bir hareket kısıtlılığı yapılmasına gereksinim yoktur.